Bemutatták a világ első 5.5G hálózatra épülő okos villáját

 

A Huawei Technologies és a du, az Egyesült Arab Emírségek egyik legfőbb telekommunikációs szolgáltatója a 2023-as Global Mobile Broadband Forum (MBBF) keretében bemutatta a világ első 5.5G technológiával működő okosotthonát. A jövő otthonának lakói a Huawei legújabb 5G-Advanced vezeték nélküli hozzáférési technológiájának köszönhetően szemüveg nélkül élvezhetik 3D videókat, megtapasztalhatják a 8K UHD streamelést, továbbá a valódi és virtuális környezetet kombináló XR játékokat. A konferencián a vállalat vezetői kiemelték: mind a lakossági, mind az ipari felhasználás megköveteli a hálózati kapacitás növelését és a technológiák fejlesztését.

A jövő otthonának prototípusát mutatta be Dubajban a Global Mobile Broadband Forum (MBBF) keretében a Huawei Technologies és az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető telekommunikációs szolgáltatója, a du. A világ első 5.5G technológiával működő okosotthonában a 10 Gbps sebességű hálózat olyan új alkalmazások használatát teszi lehetővé, mint a szemüveg nélkül, szabad szemmel látható 3D videók, valamint a valós és virtuális környezetet kombináló XR játékok. Az új technológia segítségével a felhasználók otthonukban is kihasználhatják a hipergyors internet előnyeit, például másodpercek alatt tölthetnek le filmeket.

Foglalkozni kell a növekvő hálózati igényekkel
A Huawei szerint a növekvő felhasználói igények ösztönzik a tartalmak és alkalmazások fejlődését, és ezzel párhuzamosan nő a hálózati kapacitás iránti kereslet is. Mindez a szolgáltatók számára komoly kihívást jelent, mert az otthonokban már a közeljövőben 10 Gbps sebességű hálózatokra lesz szükség – véli a vállalat.

Li Peng, a Huawei Technologies alelnöke, és a Távközlési Üzletág elnöke vitaindító beszédében kiemelte: „Ahhoz, hogy kiaknázzuk az 5G technológiában rejlő lehetőségeket és szolgáltatásokat, ma kell elkezdeni a jövő hálózatának kiépítését. Már jó úton járunk az 5G üzleti sikere felé, az 5G-Advanced technológia az 5G fejlődésének következő lépése. Az ötödik generációs mobilhálózatok kritikus szerepet játszanak a teljes gazdasági átalakulásban, lehetővé téve az általános célú technológiák új innovációit is.” Az elnök hozzátette: „Ha visszatekintünk a történelemre, minden jelentősebb gazdasági átalakulás az általános célú technológiák innovációjából fakadt.”

Öt technológiai trend formálja a digitális jövőt
Li Peng szerint az elkövetkező időszakban öt fontos technológiai trendre lehet számítani, amelyek meghatározzák a digitális jövőt: a szemüveg nélküli 3D technológia, a nagy mennyiségű adatot generáló és gyorsan terjedő önvezető járművek, a nagymértékben növekvő új generációs gyártás, a kiterjesztett cellás IoT technológia, amely elősegíti az eszközök összekapcsolását és a hatékonyabb adatátvitelt, valamint a mesterséges intelligencia térnyerése.  A trendek mindegyike növekvő hálózati követelményeket támaszt – a Huawei előrejelzései szerint például a mesterséges intelligencia számítási teljesítménye iránti kereslet robbanásszerűen növekszik majd, és 2025-re a jelenlegi szint százszorosa lesz.

Több mint 10 millió 5G kapcsolat működik ipari környezetben
Ken Hu, a Huawei Technologies elnöke az esemény nyitó beszélgetésében a lakossági felhasználás mellett kitért az 5G ipari felhasználásában rejlő lehetőségekre is: „Jelenleg több mint 50 ezer ipari 5G alkalmazást találunk világszerte, és már több mint 10 millió 5G kapcsolat működik ipari környezetben. Az 5G globálisan hatalmas gazdasági növekedést hoz, és 2030-ra várhatóan egymillió milliárd dollárt fog hozzáadni a globális gazdasághoz, számos előny kíséretében.” A vezető hozzátette: „Az elmúlt négy év során azonosítottuk azokat a kulcsfontosságú ipari alkalmazási területeket, ahol maximalizálhatjuk az 5G potenciálját, ilyen a távvezérlés, a videó backhaul, azaz nyers videótartalmak egy forrásról történő továbbítása a közvetítő állomásokra, a gépi látás és a helymeghatározás. Emellett meghatároztunk olyan iparágakat is, mint a bányászat, a kikötők és a gyártás, ahol bővíteni tudjuk az 5G-képességeket.”

Hu szerint a mobilszolgáltatók jobb helyzetbe kerülhetnek az ipari digitalizációban, ha erősítik a felhőszolgáltatások, az ipari alkalmazásfejlesztés és a teljes rendszerintegráció terén meglévő képességeiket. Mindez lehetővé teszi számukra azt is, hogy hatékonyan kihasználják az iparágak digitalizációjával járó új lehetőségeket. A vezető szerint a jövőben számos feladat vár az iparági szereplőkre, ezek közé tartozik a kapacitás növelése, a technológia fejlesztése, a felhasználók jobb élményének biztosítása, valamint az 5G ipari terjesztése és a benne rejlő befektetések hatékony kihasználása.