Oclean X Ultra S: Az AI találkozása a fogmosással

Az egész úgy indult, hogy bepottyant egy sajtóanyag a szerkesztőség címére, amiben AI technológiával ellátott fogkeféről volt szó. Több se kellett nekem, már jeleztem is, hogy ez érdekesnek hangzik, hiszen imádom az összes AI-val ellátott tech kütyüt, így 2 héten belül már a ház előtt kopogtatott a futár egy Oclean X Ultra S tesztkészülékkel!

A megjelenés, első benyomások
A fogkefe elegáns és modern csomagolásban érkezik, 3 különböző fejjel, töltővel, utazáshoz praktikus tárolóval és egy falra ragasztható tartóval is. Ez utóbbi különösen tetszik, mivel így nem foglal el plusz helyet az egyébként is szűkös fürdőszobai polcon, tárolhatjuk akár a csempén is a fogkefét.

Na de kezdjük az elejéről, először is:  Mi a különbség az elektromos és a szónikus fogkefe között?
Az elektromos fogkefék forgó vagy oszcilláló mozgást alkalmaznak a fogak tisztításához, percenként 4000 és 8000 közötti mozdulattal. Ez a mechanikai súrlódás hatékonyan távolítja el a lepedéket és a szennyeződéseket, különösen a nehezen elérhető felületekről.

A szónikus fogkefék ezzel szemben vibráló mozgást végeznek a fejjel, percenként 30 000 és 40 000 közötti mozdulattal. Ehhez képest az X Ultra S akár 84000 mozgást végezhet percenként. Ezenkívül hangrezgéseket is kibocsátanak, amelyek megbontják a lepedéket és segítenek a szennyeződések eltávolításában a fogak közötti résekből. A szónikus fogkefék halkabbak és kíméletesebbek az ínyhez, mint az elektromos fogkefék, és hatékonyabbak a lepedék eltávolításában.

Külön kiemelném ami nagyon meglepett, az a hangerő. Mármint az, hogy mennyire nincs. Kellemesen csendes. Már csak emiatt is igazi prémium élményt nyújt.

Mitől intelligens egy fogmosás?
A fogkefe különböző tisztítási módokat és intenzitási szinteket kínál, így minden felhasználó megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, de aki elveszve érezné magát a sok lehetőség között, annak az app egy rövid kérdőív segítségével személyre szabott ajánlást is tud adni.
Az Oclean X Ultra S egyik legfontosabb funkciója a beépített intelligens szenzorok rendszere. Ezek a szenzorok a használat során folyamatosan elemzik a felhasználó fogmosási technikáját, figyelve a fogkefe nyomását, sebességét és szögét. Az AI algoritmusok feldolgozzák ezeket az adatokat, és azonnali visszajelzést adnak, segítve a felhasználót a helyes fogmosási technika elsajátításában.

Nincs is annál jobb érzés fogmosás után, mikor végre a kijelzőn meglátod az első 100 pontos fogmosási eredményedet. :)

Kijelző és az applikáció
Az érintőképernyő egyszerű, de hatékony módja annak, hogy akár fogmosás közben csekkoljuk a hátralevő időt, vagy a fogmosási hatékonyságunkat. A készüléket fogmosás közben megállítva egy fogsor jelenik meg a kijelzőn, amivel azonnal megtudhatjuk, hogy hol szükséges még alaposabb tisztítás. Régebbről van hasonló elektromos fogkefém, de annak nincs kijelzője, ott csak a mobilon lehet követni ezt. De valljuk be, egy reggeli/esti fogmosás közben kinek van ideje és kedve a mobilján előkotorni az appot, miközben az egész művelet fogmosás 2-3 perc. Szóval ez a kijelző, nagyon hasznos. Azon kaptam magam, hogy megállítottam pár másodpercre, ránéztem a kijelzőn megjelenő fogsorra, aztán az info alapján módosítottam, javítottam a technikámon. Nagyon gyorsan rá lehet szokni.

Az Oclean X Ultra S másik hasznos funkciója a hangutasítások. Első alkalommal meglepődtem, hogy egy kislány hangján szólal meg a készülék, de szerintem ezt a hangot nagyon jól eltalálták. Ezenkívül ha túl erősen nyomja az ember a fogához a sörtéket, akkor a készülék alja vörös színűre vált. (Bár nekem rendes használat mellett nem jelentkezett ilyen, azért kipróbáltam, és tényleg így van.) Azt már mondanom sem kell, hogy a mobilapp külön statisztikát vezet a nyomás erősségéről is, és azt egy külön grafikon tudomásunkra is hozza.

Különösen tetszett a testreszabhatóság még: az öt előre beállított üzemmód mellett saját üzemmódokat is létrehozhattam, az egyéni igényeimnek megfelelően.

Továbbá a napszaknak megfelelő automatikusan felajánlott fogmosási opció is növeli a kényelmet, így nem kellett keresgélnem, hogy a reggeli vagy az esti fogmosási üzemmódot szeretném-e használni, egyből a megfelelő jelent meg bekapcsoláskor.

Még egy apró dolog ami nekem tetszett, az az időjárás jelentés kijelzése a fogkefén. Rövid de lényegretörő. Pont amennyit tudni szeretnék a reggeli készülődéskor.

Itt jegyezném meg, hogy számomra kicsit negatívum volt az, hogy nincs lehetőség több profil kezelésére, ha esetleg különböző fejekkel többen is használni szeretnétek a készüléket a családon belül.

Üzemidő
Az akkumulátor élettartama lenyűgöző, állítólag egyetlen töltéssel akár 40 napig is bírja a fogkefe. Ezt gyanítom, hogy valóban így van, de tesztelni nem tudtam, ugyanis még nem volt szükség töltésre. :)

A fogkeféhez egy vízálló USB-s töltő tartozik. Ez hasznos ha épp a töltőt is magunkkal szeretnénk vinni egy utazásra. Viszont a hosszú üzemidő miatt én teljesen feleslegesnek érezném, hogy a töltőt magammal cipeljem egy nyaralásra, vagy egy hétvégi kiruccanás során.

Összegzés
Az Oclean X Ultra S fogkefe egy prémium kategóriás eszköz, amely ötvözi a modern dizájnt és a fejlett technológiát a kiváló szájhigiénia érdekében. Az érintőkijelző, az érzékelők és a mögötte álló szoftver, a hosszú akkumulátor-élettartam és a különböző tisztítási módok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a fogkefe egy igazán kiemelkedő választás legyen.

Engem már az első használatkor azonnal meggyőzött a csendességével a kényelmes fogást biztosító borításával. 2-3 alkalom után pedig már nagyon gyorsan tudtam kezelni az érintőkijelzőt is. Ilyen az, amikor nem csak a készülék remek minőségű, de a user experience-re is odafigyelnek a termék fejlesztése során.